Kako optimizirati LinkedIn profil tako, da pritegne največ pozornosti?

Home - Socialna omrežja - Kako optimizirati LinkedIn profil tako, da pritegne največ pozornosti?

Imeti dobro optimiziran LinkedIn profil je izjemno pomembno.

O vašem profilu razmišljajte kot o vašem spletnem življenjepisu, kjer ljudje dobijo prvi vtis o vas. Zelo pomembno je, da se drugim prikažete v najboljši luči in tako povečate število obiskov vašega LinkedIn profila ter hkrati izboljšate možnosti, da vas najdejo potencialne stranke.

Če vaš profil izgleda narejen na hitro ali celo nedokončano, bo težko pridobiti zaupanje tistega, ki obišče vaš profil, bodisi iz informativnih razlogov, lahko pa tudi iz poslovnih razlogov.

V članku bom opisal nekaj nasvetov, kako urediti LinkedIn profil tako, da pritegne največ pozornosti in posledično tudi večje število strank.

Kaj je vaš cilj uporabe LinkedIn-a?

Najprej se morate vprašati, kaj je namen vašega LinkedIn profila in zakaj to socialno omrežje sploh uporabljate. LinkedIn se največkrat uporablja za:

 • pridobitev novih potencialnih strank in kupcev,
 • pridobitev kandidatov za delovna mesta, ki jih ponujate v vašem podjetju,
 • povečanje prometa na vaši spletni strani, trgovini ali blogu,
 • le kot spletni življenjepis

Boste postavili v ospredje sebe ali druge?

Naslednje vprašanje, ki si ga morate postaviti je, ali boste v ospredje postavili sebe in celostno predstavili vašo zgodbo, ali pa bodo v ospredju vaše storitve in sposobnosti, s katerimi lahko pomagate vašim strankam.

V pomoč si lahko vzamete stavek “Pomagati X doseči Y.”

X zamenjajte z odgovori na vprašanja “Komu?” ali “Katerim ciljnim skupinam?”, Y pa z želenimi rezultati, ki jih omogočate, kaj boste izboljšali in kaj vas dela unikatne in hkrati boljše od drugih.

Ko boste odgovorili na prej zastavljeni vprašanji, je čas za optimizacijo.

Slika

Pravijo, da slika pove več kot 1000 besed. In res je. Slika je prva stvar, ki jo bodo videli uporabniki tega družbenega omrežja, bodisi na stranski pasici pod priporočenimi ljudmi, bodisi v komentarjih ali v aktivnostih na domači strani portala.

Idealna profilna slika na LinkedIn-u zajema naslednje kriterije:

 • Jasen in direkten portret s pozitivno obrazno mimiko,
 • Če je le mogoče, naj bo fotografija profesionalna in nikakor ne “selfie”,
 • Enostavno ozadje, ki ne sme odvračati pozornosti.

Ozadje

Nad profilno sliko lahko opazite, da je postavljena pasica, kjer lahko objavite poljubno ozadje.

Priporočam pasico, ki obiskovalcu sporoča nekaj v zvezi z vašim poslovanjem, a pazite, da ne bo preveč odvračala pozornosti od pomembne vsebine.

V ozadje lahko implementirate vaš moto ali slogan podjetja, ki naj bo kar se da kratek.

Kratek opis

Kratek opis predstavlja bistvo vas oziroma vašega podjetja, ki ga bodo stranke videle med brskanjem po LinkedIn-u. V kratek opis lahko vnesete vaš naziv in ime podjetja, v katerem delujete, lahko pa na kratko opišete tudi vaše poslanstvo.

Opis

Opis ima vlogo vaše celostne predstavitve. Tukaj boste vnesli vsebino, ki jo želite predstaviti celotnemu spletu, zato poskrbite, da bo napisan profesionalno in slovnično pravilno. Zajemite čim več pomembnih odlomkov, ki se navezujejo na vaše poslovno življenje. Lahko vključite tudi dele zasebnega življenja, a se fokusirajte raje na poslovno plat.

Opis naj zajema naslednje dele:

 • Kaj je vaša misija?
 • Kakšna je vaša zgodba?
 • Kaj ste dosegli v življenju in na kaj ste še posebej ponosni?
 • Kje lahko obiskovalci izvejo več o vas? (Tukaj jih boste napotili na vašo osebno spletno stran ali spletno stran vašega podjetja)

Izkušnje

Vsakdo bi rad prebral zgodovino vašega poslovanja, preden se bo odločil za sodelovanje.

Predel je kronološko razvrščen, torej bodo najnovejše izkušnje prikazane najprej.

Priporočam, da pri vsaki dodani izkušnji na kratko pokomentirate, kako ste pripomogli podjetju, s katerim ste sodelovali ali bili v njem zaposleni.

Zadnja izkušnja naj bo opisana na široko, saj bo to obiskovalcu vzbudilo več interesa in se bo najbrž odločil vašo najnovejšo izkušnjo tudi prebrati.

Sposobnosti in priporočila

V tem segmentu vnesite sposobnosti in znanja, ki vas odlikujejo. Javnosti povejte, na katerem področju ste ekspert in zakaj izbrati ravno vas. Zelo bodo pomagala tudi priporočila, ki jih boste dobili od drugih uporabnikov LinkedIn-a.

Katerim delom posvetiti največ pozornosti?

Nekateri deli vašega LinkedIn profila so še posebej pomembni, zato jim posvetite največ pozornosti. Hierarhično gledano so najbolj pomembni deli vašega profila naslednji:

 1. Profilna slika
 2. Kratki opis
 3. Celotni opis
 4. Izkušnje

Za konec

Družbena omrežja lahko zasledimo na praktično vsakem koraku. Uporabljajo se tako za predstavitev vašega delovanja kot tudi za izboljšanje prodaje, ohranjanje stalnih in pridobitev novih strank.

Imeti ustrezno optimiziran LinkedIn profil bo definitivno pozitivno vplivalo na vašo kariero, zato ne oklevajte! Še danes optimizirajte svoj profil in rezultate boste opazili kmalu.

Tags:

Comment (1)
A WordPress Commenter / 14. december, 2018

Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.

Odgovori

Leave A Comment