WordPress je platforma, ki laičnim uporabnikom zagotavlja enostavno vodenje spletne strani ali celo spletne trgovine. Zavedamo pa se, da je naša spletna prisotnost lahko efektivna le, če našim uporabnikom ves čas sporočamo nekaj novega, nekaj aktualnega, kar jih pritegne k branju in obisku naše spletne strani.

Ena izmed glavnih funkcionalnosti WordPressa je prav to, objavljanje člankov. To naj bi bilo v teoriji čisto enostavno, a včasih ni tako. V tem kratkem vodiču vam bomo pokazali, kako na enostavni način dodati novico v vašo WordPress spletno stran preko urejevalnika Gutenberg.

1. Navigacija do zavihka z novicami

Da lahko novico dodamo na našo spletno stran, se je najprej potrebno prijaviti. Postopek prijave je opisan v našem prejšnjem vodiču v koraku 1.

Ko se uspešno prijavimo v nadzorno ploščo naše spletne strani, se pomaknemo na zavihek “Prispevki”.

Za WordPress dodajanje prispevka ali urejanje le-tega je potrebno klikniti na enega izmed 2 gumbov:

  1. Na levi strani pod zavihkom prispevki kliknemo na povezavo “Dodaj nov”,
  2. Ob kliku na zavihek “Prispevki” kliknemo na gumb zgoraj, prav tako “Dodaj nov”

2. Dodajanje prispevka

WordPress je pred nekaj časa izdal urejevalnik Gutenberg, ki zaenkrat še ni v celoti preveden v slovenščino. Vsaj osnovno znanje angleškega jezika vam bo tako zelo v pomoč pri dodajanju ali urejanju prispevkov.

Obstaja možnost, da namesto Gutenberga uporabite WordPress-ov klasični urejevalnik, za to boste morali naložiti vtičnik Classic Editor.

Ko se vam odpre urejevalnik prispevka, boste verjetno vmesnik asociirali na urejanje dokumenta v Wordu. Prav imate, dodajanje ali urejanje prispevka je zelo podobno pisanju članka v Wordu ali kateremu drugemu pisarniškemu programu.

Na začetku vnesete naslov prispevka, ki je v urejevalniku izrazito povečan in odebeljen.

Spodaj nato normalno napišete odstavke vašega prispevka ali dodate slikovno gradivo.

Za vsakim klikom na tipko “Enter” boste v novi vrstici na desni strani opazili črn plus kvadratek, ki vam pomaga pri izbiri ustreznega elementa. Izberete lahko med številnimi elementi, kot je navadni odstavek, naslov, seznam, slika, video itd.

Na desni strani pod “Featured image” vstavite prikazno sliko vašega prispevka, spodaj pa lahko dodate še povzetek prispevka, ki bo prikazan v arhivu vaših novic.

Ko ste z vsebino in izgledom vašega prispevka zadovoljni, enostavno kliknete na gumb “Publish” (prevod: Objavi). Stran se bo osvežila in prikazalo se vam bo okence, ki vam ponudi ogled vašega prispevka, ta pa bo že v osnovni po objavi prikazan v arhivu vaših prispevkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja